/ Pazar Vaazlarι / Kutsal Haça hürmet Pazarı vaazı

Kutsal Haça hürmet Pazarı vaazı

 

Kutsal Haça hürmet Pazarı vaazı

 

Bu Pazar, Haça Hürmet günüdür! Kutlama ruhuyla çiçeklerle çevrili Mesih’in Kıymetli Haç’ı Kilisenin merkezine yerleştirilir. Tüm inananlar, bize vermiş olduğu ve vermeye devam ettiği tüm nimetler için minnet ve şükran duygusuyla, yaşam veren Kurtarıcı Mesih’in Haçına saygımızı sunmaya koşuyoruz.

Haça Hürmet Pazarı bugün. Diriliş Bayramı öncesi Büyük Oruç Dönemi’nin yarısındayız, yani oruç, manevi ekzersiz ve ruhsal mücadelerle dolu bir dönemdeyiz. Günün Sinaksarion’un da (Kilisemizin bayramlarını ve azizlerin hayat hikayelerini içeren kitap) açıklandığı gibi, Kilise, bize oruç tutmanın zorluklarına katlandığımız için bizi yenilemek ve rahatlatmak için hayat veren Haç’ı sunuyor. Değerli Haç, yorgun bir gezginin uzun ve sert bir yolculukta gördüğü birçok yaprağı olan ağaç gibidir. Gezginin yoluna devam etmeden önce gölgede durması gibi, biz de Değerli Haç’ın “gölgesinde” dinleniyoruz. Erdemler edinme mücadelesi verdiğimiz Oruç Dönemin yanı sıra tüm ömrümüz boyunca Kutsal Haç’ın bize sunduğu kuvvet ve lütfa ihtiyacımız var.

Haç’ın inananlara verdiği nimetler hakkında Eski Ahit’te ön bildiriler mevcut.

 İsrailliler mucizevi bir şekilde onları takip eden Mısırlılardan kurtuldular. Nasıl? Musa’nın âsâsıyla suda yaptığı çarmıh şekilli iki hareketle. İlk harekette Kızıl Deniz ayrıldı ve İsraillilerin geçmesine izin verildi. İkinci harekette, Mısır Ordusu onları takip etmeye çalışırken su tekrar üzerlerine kapandı. Böylece İsrailoğulları kurtarıldı (bkz. Çıkış 14: 21-30).   

Aynı şey inananlar için de geçerlidir. Kıymetli Haç’ın gücüyle bizi köle olarak tutmak isteyen düşmanlarımızdan kurtulmaktayız. Hepimiz bu düşmanların kim olduğunu biliyoruz, her gün onlarla karşı karşıyayız. Onlar bedenimizin ve ruhumuzun tutkularıdır. Bencillik, nefret, öfke, yalanlar, kıskançlık, yargılama, iftira, açgözlülük ve diğerleri gibi bu “düşmanların” hepsi bizi yenmeyi hedefliyor. Bazen insan bunların kötü olduğunu, onlardan kaçamayacağını anladığı anda kendini çaresiz hisseder. “Kötülük yaptığımı biliyorum ama tutkumdan da vazgeçemiyorum” diyen kardeşleri duymuşuzdur. Kişi sadece kanının dökülmesini ve Mesih’in çarmıhta kendi kurtuluşumuz için öldüğünü hatırlayarak, imanla Mesih’in Haçına doğru dönmelidir. Bu şekilde, bir kişi manevi mücadelede güç ve lütuf kazanabilir. Çarmıhın gücüyle tutkulara galip gelen sayısız diğer Hristiyanların arasına katılabileceği kesindir. Bazıları sadece tutkuların üstesinden gelmekle kalmadılar, aynı zamanda Kilise’nin azizleri oldular. Kilisemizde şehitlik ve zaferin sembolü olarak haçlarını ellerinde tutan ikonalarını görüyoruz!

Kutsal Haç, acılarımızı dindirerek hayatımıza barışı getiriyor. Eski Ahit’te (Mısır’dan Çıkış 15: 22-25) İsraillilerin çölde su aradığını görüyoruz. Kızıl Denizi geçip Şur Gölüne girdiler. Çölde üç gün yol aldılarsa da su bulamadılar. Mara adlı bir yerde bulduklarında su acıydı. Tanrı’nın emriyle Musa suya bir parça odun koydu ve su tatlandı. İnsanlar onu içerek susuzluklarını giderdiler. Odun parçası; sevgiye, merhamete, sabıra, umuda ve ruhlarımıza huzur getiren her erdem için ilham veren Haç’ın bir önbildirisidir. Hayatımıza Mesih’in sevincini ve huzurunu getiriyor. Paskalya Dualarından birisinde “Bu vesileyle (yani Haç aracılığıyla) sevinç tüm dünyaya geldi. ” diye haykırıyoruz.

Ek olarak, Haç, “eski yılan”ın ruhlarımıza dökmek için çabaladığı günah zehrinin panzehridir. İsrailliler uzun yolculuklarında Edom’da onları ısıran zehirli yılan tehlikesiyle karşı karşıya kaldılar. Rab Musa’ya, “Bir yılan yap ve onu bir direğin üzerine koy. Isırılan herkes ona bakınca yaşayacaktır” dedi. Böylece Musa tunç bir yılan yaparak direğin üzerine koydu. Yılan tarafından ısırılan kişiler tunç yılana bakınca yaşadı. (bkz. Çıkış 15: 22-25 ve Sayım 21: 6-9). Aynı şey, Rab’bin Kıymetli Kanı ile örtüştüğü inançla Haç’a inanan ve Haç’a yönelen her insanda, “…O’na iman eden herkes sonsuz yaşama kavuşsun” dediği gibi olacaktır (Yuhanna 3: 14-15).

Haç’ın nimetleri sayısızdır, ancak mücadelemiz için Rab’bin Haçı şeytana karşı yenilmez bir silahtır. Danyel kendini aç aslanlarla çevrili bulduğunda, kolları uzanmış ve vücudu bir haç şeklinde dua ediyordu. Aslanlar ona zarar vermediler. Bu da Kutsal Haçın bir önbildirisidir. Eğer inanırsak, bu bizim için de böyledir. Haç’ın gücü ile inananlar, “Düşmanımız İblis kükreyen aslan gibi yutacak birini arayarak dolaşan” şeytandan kurtulur (bkz. 1 Petrus 5: 8). Kilise’nin dediği gibi: “Tanrım, bize Haçını şeytana karşı bir silah olarak verdin; çünkü (şeytan) Haçın gücüne bakamayacak kadar dehşete kapılmış ve titriyor” (Yakarışlar, 3. Övgü, plagal 4).

Kardeşlerim, Kıymetli Haç madem bize  o kadar güç ve lütuf veriyor, ona inançla dayanalım ve her ihtiyacımız için onun gölgesine sığınalım. Şöyle dua edebiliriz:

Ey, hürmetli Haç! Gücünle ruhlarımızı ve bedenlerimizi kutsa; ve bize karşı olanlardan gelen her türlü zarara karşı, seni gözeten  ve sana saygı gösteren bizleri koru ”(Bayram Yakarışı, 1. Övgü).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kutsal Haça hürmet Pazarı vaazı