/ Kilise / Büyük orucun özü

Büyük orucun özü

Büyük orucun özü

 

Altı hafta süren ve bizi Tutku Haftası’na ve Bayramlar Bayramı’na (Paskalya) götüren Büyük Oruç’un özü, en iyi şekilde “tatlı keder” olarak nitelendirilebilir. Kederli ve aynı zamanda yüce olan bu zaman diliminde, insanın günahkarlığının, Tanrı’dan uzaklaşmasının görüntüsü özellikle onun önünde açıkça belirir ve bir tövbe çağrısı, insanın kendisi ile Tanrı arasında kurduğu engeli aşan şeye bir çağrı duyulur.

Rusça pokayanie terimi, kelimenin tam anlamıyla “fikir değişikliği” anlamına gelen Yunanca metanoya kavramının bir çevirisidir.” Büyük Oruç, bizi sonuçsuz bir kendini kınamaya, kişinin kendine olan inancını kaybetmesine veya karamsarlığa ve umutsuzluğa götürebilecek bir şeye çağırmaz. Aksine, insanı gerekli yola, onu babalık evine, gerçek vatanına götüren yola geri dönmeye çağırır.

Mukaddes Kitap vahiyi bize oldukça açık bir şekilde insanın ikili bir tabiata sahip olduğunu söyler. Rus şair Derzhavin’e göre insan “aynı zamanda kral ve köledir” ve bu iki durum birbiriyle bitmez tükenmez bir çatışma içindedir. Dostoyevski de benzer bir düşünceyi dile getiriyor: Şeytan Tanrı ile savaşıyor ve savaş alanı insan ruhu.

Kutsal Yazılara göre, insan bir tapınaktır, ancak o, arınmaya ve yenilenmeye ihtiyacı olan yıkılmış bir tapınaktır. Tanrı’nın imajını taşır, ancak bu imaj bulutlanmıştır ve oruç ve dua yoluyla yenilenmeye ihtiyaç duymaktadır.

Mesih Kilisesi, tövbe ve kalbin yenilenmesi çağrısında bulunurken, manevi ölüme ve insana iftiraya benzettiği umutsuzluğu da kesin olarak reddeder.

Büyük Oruç sadece tövbe çağrısını vaaz etmez. Aynı zamanda, mesajı, onsuz tövbe eyleminin hiçbir anlamı olmayacağı iyi Haberi içerir. İnsanın Tanrı’nın bir çocuğu olduğunu ve Tanrı’nın Kendisini sonsuza dek yaratılışıyla birleştirdiğini müjdeliyor.

Oruç, insanın orijinal doğasına, Tanrı’ya olan sonsuz yakınlığına, günahtan rahatsız olan ve zayıflatılan, ancak yok edilemeyen bir yakınlığa tanıklık eder.

Özünde, Büyük Ödünç yaklaşmakta olan Paskalya’nın iyi Haberidir. Bu nedenle, üzüntüsü yalnızca Dirilişin sevincine giden yoldur.

Büyük Oruç’un açılış günlerinde Büyük Kanon okunur. Canon, sekizinci yüzyılda Girit Adası Piskoposu Andrew tarafından oluşturuldu. Bu mükemmel litürjik şiir, insan ruhunun durumunu Eski Ahit’teki imgelerle karşılaştırır ve insanda yaşamı için sorumluluk uyandırmaya, kendisini sonsuzluk ışığında görmesine ve değerlendirmesine yardımcı olmaya çalışır. Bu kendini gerçekleştirme, inananı umutsuzluğa değil, yeni bir başlangıca, zihnin ve kalbin yenilenmesine götürür. Büyük Oruç tutmanın gücü ve güzelliği burada yatmaktadır.

Büyük Oruç’un kutsal günleri hepimiz için, eskisinden daha iyi çıkabileceğimiz bir ruhsal şifalanma yerinde geçirilen günler gibi olsun. Herkesin Hükümdarı olan Rab, başarılı olmamıza yardım etsin.

Rahip Victor Potapov- 27.2.2023 – Orthodox Christianity.

 

Büyük orucun özü