/ Hiçbir kategori / Selimpaşa’da din turizmi açılım heyecanı

Selimpaşa’da din turizmi açılım heyecanı

 

8 ay önce Serbay Koçoğlu’nun Başkanlığında Selimpaşa Epivates Bigados Tarihi Kültürel Sosyal Eğitim ve Araştırma Derneği bölgenin tarihi değerlerini gün yüzüne çıkartmak ve bunları şimdiki nesle aktararak geleceğe taşımak amacıyla kuruldu.

Dernek yetkilileri ilk olarak Selimpaşa’da bulunan 13 yüzyıl Bizans Dönemine ait yıkılmış olan Hosia Pareskevi Kilisesinin zemininde bulunan çocuk parkının bir arkeolojik parka dö-nüştürülmesi ve bölgedeki diğer tarihi eserlerin burada tek bir çatı altında toplanarak ilçemizin kültür ve turizm açısından yurt içi ve yurt dışında tanıtımına ve gelişimine katkı sağlamayı amaçladıklarını ifade ettiler.
    Hürhaber’i ziyaret eden Dernek Başkanı Serbay Koçoğlu ve Başkan Yardımcısı Erşen Erdem, Selimpaşa Epivates Bigados Tarihi Kültürel Sosyal Eğitim ve Araştırma Derneği olarak Selimpaşa’da 13 yüzyıla ait yıkık kilisenin üzerindeki parkın, Arkeolojik Parka Çevrilmesi talebiyle change. com’da Silivri Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığına hitaben başlattıkları kampanya hakkında son gelişmeleri paylaştı. İnternet üzerinden başlatılan kampanyayı ıslak imzayla sürdüreceklerini aktaran Koçoğlu, “Kaymakamımız Faruk Bekarlar ile konuyu görüştük. Son derece anlayışlı yaklaştı ve yardımcı oldu. Belediye Başkanımız Özcan Işıklar’a da kampanyamız hakkında bilgi verdiğimiz an belediyenin tarihi yapılar birimini arayarak, bir envanter hazırlanması talimatını verdi. Kale Park gibi bir modelin uygun olacağı konusunda hemfikiriz” dedi.
    Girit Üniversitesi, Metropolit ile temaslarını yoğun bir şekilde sürdürdüklerini aktaran Koçoğlu, “İlk başta asıl amacımız Ortodoks dünyasını Selimpaşa’da Azize Paraskevi’nin doğduğu yerde buluşturmak. Azizenin naaşı Romanya’nın Yas kentinde muhafaza ediliyor. Büyük çabalar ile Türkiye’den alınmış. Doğumunun şerefine burada 300 bin turist, yılda da 3 Milyon kişi Azize için kenti ziyaret ediyor. Bu din turizminin bir bölümünü Selimpaşa’ya çekmeyi başarırsak çok önemli bir kazanım elde etmiş oluruz. Metropolit konuya sıcak bakıyor. Açık alanda ayin yapmak hususunda çekinceleri var ama biz Selimpaşa’nın, Silivri’nin bunu taşıyacak hoşgörüye sahip olduğuna inanıyoruz ve onları da bu hususta ikna edeceğimize güveniyoruz” şeklinde konuştu.

 

SELİMPAŞA’DA DOĞAN VE BURADA ÖLEN AZİZE PARASKEVİ KİM?
Azize Paraskevi X yy ikinci yarsında Bizans Trakya’sında yaşamıştır. Bugünkü Silivri-Selimpaşa’da doğmuştur. Ailesi iyi bilinen ve saygın bir aile imiş. Büyük kardeşi Evtimos, Maydos (Eceabat) metropolitidir ve ölümünden sonra ona da aziz payesi verilmiştir.
Rivayete göre Paraskevi daha on yaşındayken İsa’nın sesini duymuş ve kendini dine adamaya karar vermiştir. Yine rivayete göre sıklıkla dilenci kılığına girer ve varlığını yoksullarla paylaşırmış. Ailesini kaybettikten sonra evini terk edip beş yılını İstanbul’daki yıkık Meryem Ana kilisesinde geçirmiş. İstanbul’dan sonra Kutsal Topraklara gitmiş, Kudüs’ü ziyaret etmiş ve Ürdün çölünde uzun yıllar yaşamıştır. Ölümün yaklaştığını sezdiğinde İstanbul üzerinden Selimpaşa’ya dönmüş ve iki yıl sonra da ölmüştür. Akrabaları olmadığından şehir surları dışına yabancı ve kimsesiz olarak gömül-müştür.
Uzun yıllar unutulan mezarının yakınlarına bir denizci gömüldüğünde, Paras-kevi, çariçe elbiseleri içerisinde ve İsa’nın askerleri eşliğinde iki yerli İseviye “görünmüş” ve buradan alınmasını rica etmiş. Kemikleri Kalikratia’daki “Aziz Apostollar” kilisesine taşınmış.
Gezgin hayatı, Paraskevi ile ilgili bir kült’ün doğmasına yol açmıştır. Hayatı, adı bilinmeyen bir yazar tarafından kaleme alınmış olsa da, kanonlara uygun olmadığı için İstanbul Patriği 4. Muzalon tarafından din adamı Vasilius’a yeniden yazdırılmıştır. Bu yazmanın orjinali kayıptır. Bizans-Slav Klokotnitsa Savaşı (9 Mart 1230) sonrasında Azize Paraskevi’nin mezarı bugün Romanya’nın Yaş şehrindeki “Üç Aziz”’de biten yolculuğuna başlamıştır. Önce Tarnova, sonra (1395) de Budin; 1397 yılında Bayazıt tarafından Sırp kralı Stefan Lazareviç’e verilen kemikler 1521 yılına kadar Belgrad’da kalmıştır. Bu tarihte İstanbul’a taşınmış ancak 1641 yılında İstanbul Patrikhanesi kemikleri Moldova kralı Vasili Lupu’nun ricasi ile başkenti Yaş’a gönderilmiştir. Günümüzde Bozcaada ve hemen hemen tüm balkan ülkelerinde – Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Rusya, Makedonya ve Sırbistan’da Azize Paraskevi’nin adını taşıyan pek çok pakarlis, monostraki, şapel ve kilise bulunmaktadır.

 

HAKKINDAKİ BİLGİLER
Azize Paraskevi 910-930 yılları arasında (10.yy) Epivates’de (Selimpaşa) doğdu. Bugünkü adı ile bilinen Eceabat (Madytos) bölgesinin Piskoposu Aziz Eutymios’un kız kardeşidir.
Azize Paraskevi rahibe olduktan sonra Kudüs’e gitti. Daha sonra İstanbul’a geçtikten sonra Epivatese (Selimpaşaya) dönerken bugünkü adı ile Mimarsinan’da (Kallikrateia’da) 27 yaşındayken öldü ve burada toprağa verildi.
1028-1038 yılları arasında Mimarsinan’da (Kallikrateia’da) bedeni bulundu. Daha sonra bedeni Mimarsinan’daki (Kallikrateia’da ki) Aziz Apostles Kilisesine taşındı.
1238 yılında Aziz Paraskevi’nin bedeni Bulgar Kralı 2. İvan Asen tarafından Bulgaristan’ın Tırnova şehrine getirtildi. Burada Azize Paraskevi adına yapılan kilisede uzun bir süre kaldı.
1389 yılında bedeni Belgrad’a (Sırbistana) nakledildi.
1521 yılında Kanuni Sultan Süleyman döneminde bedeni İstanbul’a getirildi ve Patrikhaneye verildi.
Daha sonra bedeni 1641 yılında Moldova Prensi Ioan Lupi için bir hediye olarak Romanya’da ki Laşi şehrindeki Metropolitan Katedraline bağışlandı. 1641 yılından bu yana Azize Paraskevi’nin kemikleri halen burada muhafaza edilmektedir.

 

                                                                               Sevginar SALİ

 

http://www.silivrihurhaber.com/selimpasa-da-din-turizmi-acilim-heyecani-53119.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Selimpaşa’da din turizmi açılım heyecanı