/ Pazar Vaazlarι / Luka’nın 2 pazarı vaazı

Luka’nın 2 pazarı vaazı

Luka’nın 2 pazarı vaazı 

 

(Luka Kutsal İncili 6:31-36) 30 Eylül 2018

Rabbimiz İsa Mesih, bize daha önce bilmediğimiz çok fazla mucizevi gerçeği açtı. Onlardan birçoğu insanlarla olan ilişkilerimizi açıklıyor: evde, ailenin içinde olsun, toplum içinde olsun. Muhtemelen kişinin diğer insanlarla olan ilişkilerinde uyması gereken bütün kuralları akılda tutması zordur. Bundan dolayı İsa Mesih, bilge bir Öğretmen olarak bize büyük değeri sebebiyle ‘Altın Kural’ olarak adlandırılan Hayat Kuralını veriyor. Peki bu Kural neyden bahsediyor? ‘İnsanların size nasıl davranmasını istiyorsanız, siz de onlara öyle davranın.’ (Luka Kutsal İncili 6:31). Bu sözler basit, kolay, anlaşılır ve kısadır, herkes bunları aklında tutabilir.

        Eski Ahit’te ‘Sana yapılmasını istemediğini başkasına da yapma’ (Tobit 4:15) diye okuyoruz. Eski filozoflar da aynısını öğretiyorlardı: size yapılmasını istemediğiniz şeyleri yapmayın. Bu, negatif bir bakış açısı. İsa Mesih’in söylediği daha üstün, daha kıymetli bir şey: başkalarının size nasıl davranmalarını istiyorsanız siz de onlara öyle davranın. Mesela yiyecekleri olmayan, çocukları aç kalan bir insanı gördüğünüzde şöyle düşünün: onların yerinde olsaydınız birinin size yardım etmesini ister miydiniz? O zaman onların açlıktan ölmemeleri için onlara yardım edin! Onlara biraz yiyecek vermek durumda değil misiniz? Öyleyse harekete geçin, tanıdıklarınızın arasında bir adım atın ve bu durumu çözmenin bir yolunu arayın.

Fakat sıkça şöyle oluyor: eğer ihtiyacı olan insan akrabamız veya dostumuzsa, sevdiğimiz biriyse ona elimizden geldiği kadar yardım etmeye hazırız. Diğerlerine karşı ise ilgisiz kalıyoruz çünkü onlara karşı sevgi hissetmiyoruz. Onları yabancı olarak görüyoruz. Bu, Rabbin şu sözleri söyleyerek: «Eğer yalnız sizi sevenleri severseniz, bu size ne övgü kazandırır? Günahkarlar bile kendilerini sevenleri sever.» (Luka Kutsal İncili 6:32) bizde düzelttiği bir durumdur. Sadece bunu değil aynı zamanda İsa Mesih’in «düşmanlarınızı sevin» (Luka Kutsal İncili 6:35) sözünü de duyuyoruz. Rab bizim sadece ailemiz ve dostlarımız çevresinin dışında kalanları sevmemizi istemiyor. Rab düşmanlarımızı da sevmemizi istiyor.

Hristiyanlarla Hristiyan olmayanlar arasındaki temel farklılık budur. Hristiyan olmayan düşmanını sevmez; «göze göz» ya da daha kötüsünü «düşmanından nefret edeceksin» (Matta Kutsal İncili 5:38 и 43) ilkesini uygular. Hristiyan ise, öncelerde hayal bile edilemeyen Mesih’in sevgi ile ilgili olan Yeni Ahit’ine tanıklık etmeye davet edilmiştir. Bu Ahit – bütün dünyayı sevmektir, dost ya da düşman ayrımı yapmadan; insanın bizi sevdiğine ya da bizden nefret ettiğine bakmadan. Ve bu duygusal bir kelime oyunu değildir, bu – gerçek bir iştir: «iyilik yap», düşmanlarına bile!

Tabi ki kötü niyetli insanlara ya da bizi üzmüş olanlara karşı bunu uygulamak hiç kolay değil. Fakat İsa bize örnek olarak Tanrısal davranışı gösterdi: «O nankör ve kötülere karşı da iyidir». İsa dedi ki, sevgide Tanrı’yı taklit ederseniz, «Alacağınız ödül büyük olacak, Yüceler Yücesi’nin oğulları olacaksınız.» (Luka Kutsal İncili 6:35).

 Kardeşlerim, keşke bütün insanlara olan ve hayırlı işlerle kendisini gösteren sevginin Rabbin önünde bizi ne kadar yükseğe çıkardığını hayal edebilseydik. Eğer bu şekilde davranırsak çok büyük bir onuru, Yüce Tanrı’nın çocukları olmayı hak etmek için elimizden geleni yapmış oluruz. Bundan daha yüksek bir şey var mı?

Elimizden gelen bütün çabayı gösterelim, kullanacağımız yöntem çok basit: Altın Kural’ı uygulamak. Eğer başka bir insanla ve onun davranışlarıyla bir sorun yaşıyorsak, vicdanımıza şunu soralım: onun yerinde olsaydım karşıdakinin benim için ne yapmasını isterdim? Cevap çabuk gelecektir ve biz vicdanımızın söylediğini aynen yapmalıyız. Yeter ki vicdanımız sağlıklı, iyi ve Kutsal Ruh tarafından aydınlatılmış olsun.

Sevgili kardeşlerim, Baba-Tanrı’nın bizi O’nun çocukları olarak kabul etmesi için hayatımızın her gününü Rabbimizin bu Altın kuralının üzerine inşa edelim.

 

 

 

 

 

 

 

Luka’nın 2 pazarı vaazı