/ Kutsal Mekanlar / Alanya Hidrellez Kilisesi

Alanya Hidrellez Kilisesi

Alanya Hidrellez Kilisesi

 Hıdrellez Kilisesi, Alanya merkezine 10 kilometre uzakta Hacı Mehmetli Köyü sınırları içinde Hıdır İlyas mevkiindedir.

Toroslar‘ın Akdeniz‘e bakan eteğindeki, ne zaman kurulduğu bilinmeyen ancak kitabesinde 23 nisan 1873 yılında onarımdan geçirildiği yazan ve bir süre kadınlar mahvili yapılıp cami olarak kullanılan kilise, atıl vaziyette beklemektedir. Çatısı kagir, duvarları taş ve küçük bir apsisi olan kilise dikdörtgen planlıdır. Tavan süslemeleri, Duvarlardaki freskler bozulmuştur. Kilise cemaatinin mezar taşlarında olduğu gibi Grek abecesi ile Türkçe (Karamanlıca) yazılan kitabesi Alanya Müzesi‘nde sergilenmektedir.

Müslümanlarca da kutsal yer olarak rağbet gören bu yer, turistleri uğrak yeri olmakla birlikte, yerlilerin her yıl hıdırellez haftasında baharı karşılamak için ziyaret edip piknik yapmaktadırlar. Alanya ve Akdeniz’in harika manzarasının yanında su kaynağı bulunan bu yerin biraz ötesinde, doğusunda kilisenin köyü ve köyün ortasında, içinde sarnıcı olan bir şapel de bulunmaktadır. (mescit karşılığı kilisecik)

Kilise, Alanya’da yaşayan ve Türkçe konuşup, Türkçe ibadet eden Ortodoksların 1924 yılındaki mübadelede Yunanistan‘a gönderilmiş, ancak Yunanistan’da Nea     İonia ilçesini kurup, önceki vatanları Alanya ile kardeş şehir olmuştur. Yunanistana göçenlerin torunları anavatanlarıyla irtibatları devam etmektedir. Müslümanlarca bilinen adı Hıdrellez Kilisesi’nin hıristiyanlarca adına ithaf edilen “Agios Georgios” Aziz Georgi Kilisesi’dir. Kilisenin benzerlerine Antalya Kaleiçi’nde de rastlanmaktadır.

Kilise 25-12-2012 itibaren yerel rus ortotodoklar tarafından kullanılmaktadır. Yakın zamanda restorasyon edilecektir. 5-12-2014’da  Patrik Hazretleri Bartholomeos bu kilisede ayini yönetmiştir.

Ören yerine giriş ücretsizdir.

 

Alanya Hidrellez Kilisesi