/ Kilise / Tanrı Krallığının bedensiz varlıkları Melekler (4)

Tanrı Krallığının bedensiz varlıkları Melekler (4)

 İkonografi:

Melekler ordusu, kötü ruhların insan bedenlerini harabeye çevirmemesi için koruyucu ve savunucu bir rol yüklenmişlerdir. Dünyanın sonunda, gökteki savaşta, Başmelek Mikail ejderha ve onun ordusuyla savaşır ve onları yenilgiye uğratır (Vah.12:7-9). Dünyada sürmekte olan ruhsal savaşta da insanlar melekler tarafından desteklenirler. Bu yüzden melekler genellikle savaşçı karakterler olarak betimlenirler. Kutsal Kitap’ta, özellikle Yeşu peygamberin kitabının 5. bölümünde, Başmelek Mikail savaşçı özelliği ile gözükür, melek ordularının başkomutanı tüm kötülük ordularına karşı savaşır.

Bu yüzden Başmelek Mikail ikonalarda, savaşçı elbisesiyle, peleriniyle sağ elinde tuttuğu kılıç veya mızrakla tasvir edilir. Bazen mızrağını beyaz bir Haç ile taçlandırılmış olarak görürüz. Haçın beyaz olması, Başmeleğin ebedi saflığını ve Göksel Krallığa sarsılmaz bağlılığını gösterir. Başındaki kurdela ise, ilahi emirleri manevi olarak sürekli işittiğini ve özenle yerine getirdiğini gösteriyor. Sol elinde çizilen Mesih ise, Başmeleğin gücünün kaynağının Mesih olduğunu anlatır.

Başmelek Mikail’in mucizeler yaratan ikonalarıda mevcuttur. Bunlardan özellikle üç tanesi birçok insan tarafından bilinir. Birincisi, yukarıda bahsettiğimiz Kolose mucizesinin ikonasıdır, diğerleri ise…

                                                    Mantamados ikonası:

Tanrı Krallığının bedensiz varlıkları Melekler (4)Yunanistan’ın Lesvos (Midilli) adasında, Mantamados Taxiarchis (Başmelek) manastırında bulunan Başmelek Mikail ikonası.

  1. yüzyılda, Sarazen korsanları manastıra saldırırlar ve tüm keişileri manatırın bahçesine çıkarırlar. saklanan köylülerin nerede olduklarını söylemelerini aksi halde hepsinin öldürüleceğini söylerler fakat keişiler hiç bir şey söylemez ve korsanlar tarafından öldürülürler. Sadece o an saklanmış olan bir acemi keşiş hayatta kalır. Acemi keşiş korsanların manastırı terk ettiklerinden emin olabilmek için çatıya çıkıp bakmak ister fakat o anda korsanlar acemi keşişi fark ederler. Onu öldürmek üzere tekrar manastıra gelirler ve keşişi yakalarlar. Fakat acemi keişi tam öldürüleceği sırada, mucizevi bir şekilde Başmelek Mikail tarafından kurtarılır. Kurtulan keşiş direk şehit edilen kardeşlerinin yanına gelir, aklında Tanrı’ya övgüler ve Başmelek Mikail’e teşekkür sunmak vardır. Şehit olan kardeşlerinin kanıyla ıslanmış toprağı alır ve Başmeleğin görüntüsü hala hafızasında canlı iken, onun ikonasını yapar. Ve bugün bu ikona oradaki Kilisenin içerisinde muhafaza edilir.

 

Panormitis ikonası:

Tanrı Krallığının bedensiz varlıkları Melekler (4)Yunanistan’ın Symi (Sömbeki) adasında bulunan Panormitis Taxiarchis (Başmelek) manastırında bulunan Başmelek Mikail ikonası. Bu amanstır oldukça büyük öneme sahiptir ve 12 adalarda bulunan ikinci en büyük manastırdır.

Başmelek Mikail, adaların koruyucu meleği olarak kabul edilmesinin ötesinde denizcilerin koruyucusu olarakta kabul edilir. Bu ikonanın bir anda ortaya çıktığına inanılır. Çeşitli sebeplerle, aynı yerde g,zemli bir şekilde görünmesinden dolayı buraya bu Kilise inşaa edilir ve ikona Kilisenin içersine yerleştirilir.

                                                           

 

Tanrı Krallığının bedensiz varlıkları Melekler (4)